Ce m-au invatat primii 4 ani de antreprenoriat

Acum 4 ani am facut pasul si am deschis o firma. Aveam planuri, aveam vise, aveam idei si asteptari. Nu aveam insa de unde sa stiu ca ceea ce credeam eu ca o se intample nu are nici cea mai mica legatura cu ceea ce s-a si intamplat in realitate.

Magic 5 -  Atelierul de web design implineste, oficial, in 1 August, 4 ani de existenta. Iata ce am invatat eu pe scurt in acesti ani.

1. Statul o sa iti ia tot si o sa iti dea inapoi nimic. 
Serios. Daca ai asteptari ca fiind cinstit, platind tot timpul corect si la timp, ca daca vei aduce plus valoare si nu te vei ocupa de evaziune, candva statul iti va intoarce favoarea....te inseli amarnic. Statul functioneaza cu banii mei si ai tai. Economia si capitalismul asta inseamna: sa iti asumi ca dai bani multi unui stat care nu iti spune ce face cu ei, iar tu sa incerci sa prosperi....daca poti.

2. Clienti mari-probleme mari, clienti mici-probleme si mai mari.
In ultimii 4 ani am pierdut vreo 4 clienti din cei peste 100 pe care ii avem. Eu zic ca e un procent destul de mic si care ne valideaza cumva afacerea. Clientii mari au cerinte pe masura si cu putina disciplina vei putea sa faci fata si sa te descurci cu brio. Clientii mici insa, sunt de regula mai inchisi. Avem un caz recent in care un client, foare drag sufletelor noastre, a ales sa primeasca sfaturi de la fotograful de la nunta. Sfaturi in materie de web. Am inghitit in sec o data, a doua oara si am parasit relatia in momentul in care fotograful punea la indoiala atat onestitatea noastra cat si competentele, iar clientul nostru a preferat sa nu aiba vreo reactie.

3. Echipa e totul!
Cred foarte tare ca Magic 5 nu ar fi ajuns in anul 4 de existenta fara oamenii care au format si formeaza echipa. Cred foarte mult in faptul ca unii dintre colegii mei sunt cel putin la fel de patimasi cand vine vorba despre Magic 5 ca si mine, la fel cum cred ca au fost multi oameni care ne-au trecut pragul si nu au fost in stare sa se conecteze la ceea ce probabil a fost cea mai misto oportunitate din viata lor. 

Cred foarte mult in loialitatea si asumarea pe care au demostrat-o de-a lungul timpului Teddy, Cosmin, Andu si Vlad si mai cred ca fiecare pas, fiecare discutie, fiecare greseala si fiecare reusita ni se datoreaza tuturor. Stiu ca Magic 5 nu inseamna doar cel ce a pus o semnatura pe actul constitutiv ci inseamna toti cei care au inteles ca in viata asta trebuie sa existe un echilibru, iar atata timp cat exista acest echilibru exista si Magic 5 si prosperitate (dupa taxele de la punctul 1)

4. Nu o lua pe scurtatura!
Planurile mari au nevoie de timp sa se dezvolte. Nu ai sa vezi un copac cum ajunge la maturitate in 3 ani. Povestile despre afaceri care au atins cote ale succesului inimaginabile in doar cativa ani reprezinta o exceptie, nu o regula.
Noi, ne-am dat timp sa gresim, sa invatam, sa exploram si sa crestem. Ce este si mai interesant insa, este ca am gasit acei parteneri de afaceri care sa creada in noi si care sa isi asume acest parcurs al nostru.

5. Ai nevoie de o "gasca" dar nu ai nevoie de tot soiul de "cluburi"
Da. Ca om de afaceri ai nevoie sa te inconjori de oameni care fac afaceri si care au un cuvant bun sa iti spuna. Eu, am invatat extrem de multe de la Alex de la Kulttur, Bogdan, Stelian, Sami sau chiar si Razvan (de la punctul 2). Cand spun invatat, chiar asta este. Oamenii astia au mai multa experienta ca si mine si am plecat urechea ori de cate ori au avut ceva bun de spus si bine am facut.
Nu ai nevoie de "cluburi". Oamenii de afaceri care chiar fac afaceri, daca se intalnesc in cluburi o fac in genul de cluburi de care tu nu ai cum sa afli si nici despre maniera in care se intra in ele. Eu am invatat lectia asta cu greu, in acest an, dupa ce am fost intr-un club de "networking" care la prima adiere de vant de criza singurul lucru pe care a stiut sa il faca a fost sa incerce sa ne spele creierasii si sa ne spuna cat de "bine o sa fie"

Atat am vrut sa scriu. La multi ani Magic 5. Revin la anul cu vesti mari ca noi stim unde mergem.